Istoria cuvantului CLASIC

Cuvântul „clasic” derivă din latinescul „classicus”, se refera la cetățenii romani din prima clasă. si se traduce „aparținând rangului celui mai înalt”. In Europa, în grupurile franceze, germane, italiene și chiar române, este acceptată asocierea clasicului cu greco-latinii încă din secolul XVII. Incepand cu perioada Renașcentista, cuvantul CLASIC se foloseste pentru a sublinia perfectul, excelentul, supremul și a altor categorii de creatori sau scriitori decât cei greco-latinii.

Din perspectivă evaluativă, „clasic” se referă la „exemplarul de prim rang ce a atins maturitate valorică și se bucură de autoritate incontestabilă”. Din perspectiva temporală, „clasic” înseamnă „predilecția spre vechiul care rezistă uzurii timpului”, iar din perspectivă estetică, „clasic” reprezintă echilibru, raționalitate, unitate, plasticitate și imitație. Dacă în Antichitate, Platon și Aristotel vorbeau de estetica frumosului, spiritul „clasic” al secolului XVII se raportează în mod exclusiv la frumosul universal. Se caută frumosul calm și spiritual, frumosul care învinge natura și pornirile sălbatice. Monumentalitatea creației trebuie căutată în unitățile simple, liniile grandioase și puternice. Structurile infatiseaza in forme concrete sobrietatea și claritatea. Prin aceste trăsături, spiritul CLASIC se opune celui BAROC sau ROMANTIC.

Stilul CLASIC s-a nascut în secolul al XVII-lea si a fost influențat de curentul clasicist original din Franța. CLASICISMUL (sec. XVII-XVIII)  și NEOCLASICISMUL (sec. XVIII-XIX) au avut la bază readucerea în atenția societății a spiritului civilizațiilor antice greco-romane. Acestea au reprezentat o reacție împotriva exuberanței și ușurității stilurilor anterioare mai ales curentului BAROC, bogat in detalii si fantezist, prin impunerea de forme clare, inspirate din natura, simplitate si stabilitate.

Stilul CLASIC în designul de interior a atins apogeul în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea în Franța. Palatul Versailles, cu interioarele sale splendide și decor bogat, unde geometria arhitecturală este foarte clară, având o compoziție bine ajustată este un exemplu de arhitectura si design interior in stil CLASIC demn de remarcat.

Stilului CLASIC nu se demodează, nefiind afectat de trend-urile sezoniere (este inspirat din arhitectura. antica greaca si romana care a rezistat uzurii timpului), insa are variante caracteriazate de abordari mai opulente sau abordari mai subtile, rezultatul fiind  spatii elegante, in care confortul este un element esential Alegerile din  acest stil sunt variate și complexe, deci cu grad ridicat de personalizare insa la fel de ridicat de deviere în kitsch.

Evolutia  stilului a fost influențată de mulți factori în timpul dezvoltării sale. Prin urmare, stilurile clasice pot fi diferițe. Enumeram 4 game de abordari ale clasicului:

      1.Abordarea Antique. În secolul al XVIII-lea a reinviat interesul pentru arta Romei Antice și a Greciei. In interioarele amenajate clasicii au absorbit multe elemente din aceste culturi străvechi – simetrie și geometrie stricte, proporții ideale, culori deschise, încăperi spațioase și înalte. A existat o întreagă tendință în arta numită CLASICISM.

     2. Abordarea Opulent, cu elemente din BAROC, ROCOCO și IMPERO. Toate aceste stiluri și-au lăsat amprenta asupra stilului clasic adica inserarea in amenajare a candelabrelor  luxuriante, un decor magnific, tapiserii pitorești și alte articole de lux.

     3. Abordarea Multinaționala. Spiritul national a  influentat implementarea  conceptul clasicului în fiecare tara europeana producand diferete intre stilurile CLASIC  franceze,  italiane, englezesti, ruse sau romane.

     4. Abordarea Modern. Stilul CLASIC, desi nu se învecheste niciodata, ține pasul cu prezentul. CLASIC MODERN inseamna simetria clară, o paletă de culori calmă, o dorință de minimalism, o completare simplă și elegantă a spațiului.

Deoarece stilul CLASIC este mai dificil de recreat in locuintele moderne, stilul NEOCLASIC reprezinta abordarea moderna a stilului CLASIC printr-o reinterpretare a principiilor originale. In designul de interior CLASICUL este definit atat decorurile inspirate din CLASICISM cat de cele realizate in antichitate, iar NEOCLASICUL este definit doar de decoruri realizate in perioadele urmate antichitatii, insa inspirate din aceasta.

Principii ale stilului CLASIC

Simetrie; Armonizare; Pretentios; Graţie; Respectabilitate; Demnitate.

Caracteristicile stilului CLASIC in amenajarea de interior

 1. .Stilul CLASIC are nevoie de in interior spațios. Daca nu aveti casa cu tavane înalte de trei metri și camere mari puteti obtine efectul de spatiu mai mare folosind albul pe pereti. Atentie: tavanele false nu sunt specifice acestui stil de amenajare.
 2. Simetria. Regulile arhitecturale grecești și romane antice au acordat o mare importanță geometriei și armoniei structural. La baza fundamentelor acestui stil este simetria..
 3. Axa principală. Interiorul clasic insemna proporții ideale create in jurul axei central rezultand compoziția principală. Intr-o camera spatioasa axa poate fi pozitionata in central ei. Intr-o camera mai mica axa se poate pozitiona inr-un colt.
 4. Echilibrul. In stilul de amenajare CLASIC echilibrul intre texture, imprimeuri si paleta de culori este esential. Se evita dominatia spatiului de catre un element sau material si se cauta armonia., Acest efect poate fi usor obtinut daca alegi mai intai un punct de interes, in jurul caruia sa construiesti, apoi, decorul.
 5. Sfere și emisfere. Pe langa un pătrat sau un dreptunghi există si alte figuri geometrice cu rol la fel de important in amenajarea clasica si anume sfera,. arcul de cerc al părții superioare a ferestrelor sau coloanele.
 6. Decorul abundent. Stilul CLASIC este asociat multe detalii luxoase si o bogatie de decoratiuni. De exemplu mularea stucului pe tavan, mobilierul sculptat, materialele brodate cu fire aurii.
 7. Severitatea. CLASICUL se deosebeste de abundența barocă printr-un design mai moderat. În interioarele moderne, clasicul devine din ce în ce mai auster. Mulajele tavanului sunt mai restrânse, pentru decorare se folosesc cornise si profile decorative. Culorile predomină lumina. Spațiul devine din ce în ce mai practic, se renunta la detalii inutile și decor in exces.
 8. Materiale naturale. In stilul CLASIC de amenajare si design de interior se folosesc doar finisajele scumpe și de înaltă calitate din lemn, piatra, metale nobile, marmura, iar PAL-ul sau plasticul sunt excluse.La pardoseala se opteaza pentru parchet din lemn pretios. Decorul este costisitor , textilele scumpe, candelabrele din cristal, covoarele din lână naturală. La ferestre sunt perdele si draperii din materiale bogate, sofisticate, eventual cu un imprimeu discret. Sunt preferate matasea si catifeaua, iar elemente decorative precum cordoanele cu franjuri si ciucuri completeaza ansamblul amenajarii..
 9. Trăsături naționale. Stilul CLASIC imprumuta din cultura tarii in care a fost imlementat. De exemplu, clasicii englezi sunt restrânși și concisi, în timp ce clasicii francezi sunt pretențioși și pomposi.

Forme, linii design, accesorii

Formele sunt mai simple fata de stilurile anterioare, liniile mobilierului sunt drepte, iar picioarele scaunelor raman doar cu rol functional. Arcul de cerc la ferestre, pilastri imprejurul ferestrelor sau usilor ((simpli, cu chenare sau cu striatii), coloane decorative, rozete, rame dantelate sau cu modele cu frunze in jurul oglinzilor – elemente specifice antichitatii – se regasesc amenajarile clasice. Peretii au texturi deosebite datorate tencuielilor decorative sau tapetului, panourilor decorative ori lambriurilor cu model clasic.

De retinut: Simetria este esentiala in amenararea clasica a interioarelor Tot spațiul este supus legilor geometriei. Fără asimetrie, numai armonie clar calibrată.
Decorul camerei poate contine figurine rafinate, fotografii inserate ornamentate, vaze pictate cu modele unice, tablouri brodate sau pictate neaparat inramate. Insa, atentie, fara exagerari

Mobilier, culori, materiale

Mobilierul dintr-un decor clasic tine cont de definitia individuala confortului. Nu se sacrifica niciodata functionalitatea pentru a favoriza aspetul. Mobilierul clasic: produs din lemn de cea mai buna calitate, lemn pretios. Piese de mobilier din stil Ludovic al XVI-lea (scaune cu picioare drepte, imitand coloanele templelor, si cu spatar oval), din stil Hepplewhite (cu insertii din lemn de culoare contrastanta), din stil Sheraton (cu decoratiuni in forme impletite), sau din stil American Empire (bazat pe lemn de trandafir, mahon si abanos, cu detalii inedite precum picioarele meselor in forma de labe de animale) pot fi gasite in amenajari clasice. Tapiteriile utilizeaza materiale rafinate (satinul, matasea) sau materiale din fibre natural (bumbac). Modelul tasaturii este subtil, elegant.

Decorarea locuintei cu elemente de decor lucrate manual (picturi brodate și pictate, figurine rafinate, fotografii inserate în rame de casă, vaze pictate cu modele unice, jucării moi sunt potrivite aici).

Iluminatul: Se folosesc candelabrele decorative, cu multe brate si becuri in forma de lumanari sau ciucuri din cristal.

Nuanțele (paleta cromatica) caracteristice stilului clasic: calde sau neutre, fiind folosit predominant albul, dar și nuanțe pastel (bej, crem, galben pal, oliv, cărămiziu, fildeș și accente de auriu pentru o atmosfera calda si primitoare.. Se pot utiliza, cu grija si masura, si nuanțe de maro, insa exagerarea poate da un aer sumbru spatiului. In designul interior clasic predomină culorile calde Sugestii de scheme pentru paleta cromatica din amenajarea clasica:

 • nisip, crem, bej auriu;
 • contrast alb-negru;
 • lemnos natural;
 • somon, piersică, roz pal;
 • visiniu, cafea, galben deschis, maro;
 • albastru pal, verde deschis;

Fronturi de mobilier, manere si butoni in stiluri clasice, materiale si decoratiuni specifice amenajarii accesorii si feronerie pentru mobila puteti gasi consultand paleta de produse ale Protégé Parol.

Consilierii nostri va stau la dispozitie cu informati.

Nota:

Nu confundati grupa de stiluri CLASIC cu stilul CLASIC

Detalii despre stilurile din grupa CLASIC de stiluri de design si amenajari interioare gasiti la pagina STILURI DE AMENAJARE SI DESIGN AL INTERIOARELOR PERFECTE.

Sursa imagini si informatii: Pinterest, Roomble.com, admagazine.ru

https://www.vivre.ro/blog/stilul-clasic-caracteristici-culori-mobilier-si-amenajari-pentru-fiecare-incapere

https://acentricdesign.com/2019/01/19/stilul-clasic-eleganta-trecutului/

https://ro.expertolux.com/interer/klassicheskij-stil-v-interere-kakim-on-byvae

https://ro.historylapse.org/clasicism-si-neoclasicism

http://www.casaparis.ro/istoria_stilurilor.php

https://labrys.ru/ro/styles/definition-of-a-classic-style-in-the-interior-types-of-classical-styles-in-the-interior-a-brief-overview-characteristic-features-peculiarities-of-using-in-the-design-of-apartments-and-country-houses