Panouri decorative din HDF perforat si stiluri de amenajare a interioarelor

Placa decorativa din HDF traforat pentru design mobila si amenajari interioare

    Placile decorative din HDF traforat produse de Locatelli Italia sunt materiale elegante pentru placarea peretilor, plafoanelor, usilor glisante cu HDF traforat si nu numai, ce pot aduce un plus de rafinament designului interior. Aceste coli traforate din HDF permit un grad mare de personalizare a mobilierului sau a amenajarii. Piata romaneasca a inceput sa solicite designerilor de interioare si creatorilor de mobila, tot mai des, utilizarea acestor placi ornamentale traforate pentru productia de mobilier. Fronturi de mobila sau fete de usi la dulap, decupate si cu insertie de HDF perforat decorativ, finisaj natur (grezzo) sau acoperit cu materiale peliculogene, sunt tot mai des intalnite in amenajarea interioarelor in stil modern, clasic sau combinat.

    Material multifuncțional ce poate fi folosit atat in productia de mobilier cat si in acoperirea sau placarea suprafetelor din locuinta sau birou (pereților sau tavanului) panoul ormanental din HDF traforat este fara indoiala, datorita proprietatilor speciale (multifunctionalitate, varietate mare de perforatii, simplu de folosit), prietenul cel mai bun prieten al designerului interioarelor moderne sau clasice. Enumeram cateva exemple de utilizare: masti ornamentale de calorifer, mascare aparate de aer conditionat, usa de dulap cu HDF decorativ perforat, fronturi decorative mobilier, separatoare de spatiu – paravane decorative cu HDF traforat, placarea peretilor cu panou HDF decorativ traforat, iluminare ambientala, amenajare vitrine de magazin, decorari ale spatiilor interioare din magazine sau cladiri cu diverse destinatii.

    Beneficiarii interioarelor moderne, cu nevoi estetice specifice vietii secolului XXI si anume un stil de amenajare bazat pe confort și ergonomie, stil de amenajari plasat intr-o atmosfera care sa reflecte cat mai mult natura, au schimbat colecția de placi decorative perforate Locatelli. In 2021 colectia este completata cu modele noi, create de doi decoratori de interioare. Asa au aparut perforatii cu modele repetitive pe placa sau perforatii inspirate din natura.

    Iata cateva exemple de perforatii incluse in colectia de HDF perforat de la Locatelli.

Placi din HDF perforat intr-o varietate mare de perforatii si finisaje

   Varietatea mare de perforatii si finisaje (natur – Grezzo, laminat pe o parte – Laccato si laminat pe ambele parti – Rivestito), dimensiunea accesibila (3050 x 1220 mm sau 2800 x 1030 mm) si grosimea de 4 mm sau 3 mm, fac placile din HDF perforat de la Locatelli un motiv de inspiratie si de incercare a imaginatiei decoratorilor. Pictarea sau vopsirea panourilor ornamentale natur de HDF perforat poate imbogatii si chiar transforma utilizarea acestora intr-o forma de arta.

   Panou HDF decorativ perforat natur – material decorativ pentru mobilier si amenajari de interior – 33 modele create de celebri designeri italieni. Modele finisate GREZZO au perforatii stil baroc sau perforatii care imita elemente din natura. Colile de HDF perfotat GREZZO au dimensiuni generoase: 3050 x 1220 x 3 mm permitand folosirea lor aproape in intregime daca planul de taiere este bine gandit.

   Placile ornamentale din HDF perforat reprezinta o solutie simpla si eleganta pentru separarea spatiilor si mascarea unor utilitati (precum filtre apa, calorifere, tevi, aparate de aer conditionat, etc) in zonele de birouri, hoteluri si restaurante, dar si in cele rezidentiale.

   Din diversitatea de aplicatii intalnite la utilizatorii de mobila si profesionistii in amenajari interioare amintim fronturi mobila cu grilaj decorativ, tavane false din HDF perforat, paravan decorativ traforat, usi culisante dulap cu HDF perforat, perete decorativ HDF traforat, panou despartitor ornamental fix, usa cu elemente decorative perforate, masca ornamentala de calorifer, mascare tevi gaz cu HDF perforat, masca cu panou traforat pentru centrala termica, masca pentru tuburile de evacuare ale hotei, etc.

   Mai jos va prezentam o galerie de imagini cu cu proiecte 3D ce contin exemple de utilizare a colilor din HDF perforat in amenajarile de interior si productia de mobilier.

Scurta istorie a HDF – ului (ce este HDF-ul?)

   HDF este acronimul pentru High-Density Fiberboard ceea ce in traducere libera inseamna placa de fibre de inalta densitate. Acesta face parte din familia mai larga a placilor din lemn aglomerate adica PAL si MDF. Ca tehnologie de fabricatie se aseamna foarte mult cu cea a MDF-ului, dar este mult mai greu si mai rezistent datorita densitatii mari a fibrelor de lemn ce au fost puternic comprimate. Densitatea mare, de peste o tona pe metrul cub, face ca acest material sa fie des utilizat in constructii si productia de mobilier, fiind mult mai rezistent ca traditionalul PAL.

   PANOURI DIN FIBRE TOCATE (FIBREBORD)

   Panouri din lemn formate din fibre sau fascicule din fibre de lemn, obținute prin defibrare termomecanica (tocare) la temperaturi ridicate, imbinate cu sau fara utilizarea adezivilor termorezistenti si presarea la cald. Exista doua procese de fabricare: procesul “umed” si procesul “uscat”. La primul proces (procesul umed) nu sunt necesare amestecuri de adeziv; de fapt foloseste imbinarea mecanica a fibrelor si puterea adeziva a ligninei continute de lemn in sine. Uneori se adauga o cantitate mica de rasina fenolica termorezistenta pentru a imbunatati proprietatle mecanice. Panourile realizate utilizand aceasta metoda se numesc “panouri din fibre dure” (de exemplu, Pardoseli, Masonite, etc.) si panouri HDF (fibre de inalta densitate). In cel de-al doilea process (procesul uscat fibrele sunt unite prin folosirea rasinilor sintetice termorezistente drept adezivi. Panourile realizate folosind aceasta metoda sunt denumite MDF (Fibreboard Medium Density). Materiile prime cu valoare comerciala scazuta si produsele secundare ale altor procese sunt de asemenea utilizate pentru placile din fibre de lemn. Cu toate acestea, procesul umed prezinta probleme grave de poluare a apei.

   Productia HDF-ului incepe la inceputul secolului XX, tehnologiile evoluand de-a lungul timpului si ajungand la materialul cunoscut astazi ce prezinta calitati remarcabile prin omogenitate si rezistenta, cu numeroase utilizari in constructii, podele, mobilier, aparatura casnica, industria auto si amenajarile interioare. Pe langa calitatile de durabilitate in timp, HDF-ul pastreaza naturaletea utilizarii lemnului si proprietatile acestuia izolante termic si fonic, dar si usurinta de a adera cu alte suprafete din lemn, hartie laminata, ceramica, vinyl si materiale compozite. Proprietatile sale de rezistenta la presiune il fac ideal pentru a fi perforat, obtinandu-se placi cu utilizari multiple in amenajari interioare: placari, lambriuri, separari spatii, usi si mobilier.

Placile din HDF perforat se pot comanda direct din magazinul online sau la showroom (Timisoara, str. Martir Cernaianu nr. 11). Contact: 0256/248.648 | office@protege.ro.

Mai multe modele de fete de usi si panouri pentru mobilier,
aici.


DESCARCA CATALOG:

NOTA: acest dictionar contine denumiri uzuale, precum ABS, MDF, HDF, HPL etc. Va invitam sa il parcurgeti.